Türki̇ye’den Embo’ya Yeni̇ Üye:
Doç. Dr. Eli̇f Nur Fırat Karalar, aralarında Nobel ödüllü araştırmacıların da olduğu kuruluşa seçildi

12 Temmuz 2024

Bu yıl Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’ne (EMBO-European Molecular Biology Organization) seçilen üyeler arasında Türkiye’den de bir isim yer alıyor. Geçen yılın ardından, Avrupa’nın bu alandaki en etkili kuruluşlarından biri olan EMBO’ya, Koç Üniversitesi’nden bir asil üye daha seçildi. Obezite, körlük, infertilite gibi gelişimsel bozuklukların yanı sıra kanser, şizofreni gibi hastalıkların hücre düzeyindeki kaynaklarına odaklandığı araştırmalarıyla tanınan Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, bu yıl Türkiye’den EMBO’ya katılan tek üye oldu. Koç Üniversitesi, EMBO’da birden fazla öğretim üyesiyle Türkiye’yi temsil eden tek okul olma özelliği gösteriyor.  

Moleküler biyoloji alanında yürüttüğü araştırmalarla birçok ödüle layık görülen Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ve Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Avrupa’nın alanındaki en prestijli kuruluşlarından Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’ne (EMBO-European Molecular Biology Organization) asil üye seçildi. EMBO, aralarında 92’si Nobel Ödülü sahibi olan araştırmacıların da yer aldığı 2.000’i aşkın üyenin yürüttüğü faaliyetlerle dünyada bilimin gidişatına yön veren çok etkin bir kuruluş.

Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Avrupa genelinde yaşam bilimleri alanında üst üste iki kez Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) başlangıç fonu almaya hak kazanan ilk araştırmacı. Araştırmaları, memelilerde hücrelerin nasıl çalıştığının ve hastalık durumunda neden bozulduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak veriler üretiyor. Doç. Dr. Karalar, bu sayede gelişimsel bozuklukların ve kanser gibi hastalıkların tanı ve tedavisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Yaşam bilimleri alanında yürüttüğü bilimsel çalışmalar nedeniyle Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, öncü bilim insanlarının liderlik ettiği EMBO’ya bu yıl tüm dünyadan katılan 100 asil üye arasında yer almaya hak kazandı. 1993 yılından bu yana EMBO’da temsil edilen Türkiye’den bu yıl seçilen tek üye Elif Nur Fırat Karalar oldu. Türkiye’den toplamda altı üye EMBO’da ülkemizi temsil ederken, bunlardan ikisi Koç Üniversitesi öğretim üyesi.

EMBO’daki başarısı 2019’da Türkiye’den Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk bilim insanı olmasıyla başlayan Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar üyeliğe dair şunları söyledi: “Ekibimle birlikte Koç Üniversitesi’nde yürüttüğümüz araştırmalarla birçok ödül aldık. EMBO üyeliğininse bende ayrı bir yeri bulunuyor. Yaşam bilimleri alanında çalışan her araştırmacı bilir ki, EMBO dünya çapında yürütülen araştırmalara yön veren en önemli kuruluşlardan biridir. İşte bu nedenle EMBO üyeliği, bizim alanımızda birçok bilim insanın ulaşmak için canla başla çalıştığı uzun vadeli hedefleri arasında yer alır. Moleküler biyoloji alanında hangi bilimsel araştırmaların ve hangi genç bilim insanlarının vizyonunun bir fonla desteklenmeye uygun olduğu, bilimde güncel stratejilerin neler olması gerektiği gibi önemli kararlarda Üniversitemizden geçen yıl seçilen Prof. Dr. Özlem Keskin ile birlikte söz hakkı elde edebilmek büyük bir onur. Bu başarının temel bilimlerle ilgilenen genç kadınlara ilham olmasını temenni ediyorum.”

EMBO’nun Direktörü Fiona Watt bu yılki üyeliklerin açılandığı duyuruda şunları söyledi: “Yeni EMBO üyeleri temel yaşam bilimi araştırmalarına muazzam katkılar sundular ve çalışmaları dünya genelinde birçok insanın yaşam koşullarını iyileştiren yeniliklerin yolunu açtı. EMBO 60. yıl dönümüne ayak basarken, EMBO Üyeliği’nin uluslararası yaşam bilimi araştırmalarını güçlendirmedeki ve EMBO Programlarına ve faaliyetlerine katkıda bulunmadaki kritik rolünü kutluyoruz. Seçilen tüm kişilere en içten tebriklerimi iletiyorum.”

Elif Nur Fırat Karalar Hakkında

2004 yılında Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm’'nden mezun olan Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar doktora çalışmalarını California Üniversitesi, Berkeley’de Moleküler ve Hücre Biyolojisi alanında Prof. Dr. Matthew Welch ile yürüttü. Doktora araştırmalarında hücre hareketi, sinir hücrelerinin farklılaşması gibi fonksiyonlarda rol alan aktin iskeleti proteinlerinin çalışma mekanizmalarının belirlenmesi üzerine çalıştı. Doktorasının ardından 2014’e kadar Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde Prof. Dr. Tim Stearns ile araştırmalarını sürdürdü. Hücre ve organizma seviyesinde önemli görevleri olan ve insanlarda kanserin dahil farklı hastalıklara sebep olan sentrozom ve primer silyum yapılarının karakterizasyonu üzerine araştırmalar yaptı. 2014 yılında Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’nı kurdu. Laboratuvarındaki araştırmalar Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), ICGEB, Royal Society, L’oréal-Unesco, FABED, TÜBİTAK ve Koç Üniversitesi tarafından desteklendi. Yasam bilimleri alanına katkıları sebebiyle 2015’te L’Oréal-Unesco For Women in Science, 2015’te FABED Eser Tümen Araştırma Ödülü, 2016’da Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödülü (BAGEP) ve TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP), 2020’de Bilim Kahramanları Derneği-Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü ve IBG Bilim Madalyası, 2021’de ODTÜ-Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü ve Sabri Ülker Bilim Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görüldü. Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar 2000 yılında başlayan EMBO YIP programına Türkiye’den seçilen tek bilim insanıdır.

EMBO-European Molecular Biology Organization Hakkında

1964 yılından beri faaliyet gösteren ve Moleküler Biyoloji alanında dünyanın en prestijli kuruluşlarından biri olarak kabul edilen EMBO, yetenekli araştırmacılara verdiği destek ve sağladığı araştırma ortamıyla biliniyor. EMBO komiteleri, aralarında Nobel Ödüllü araştırmacıların da yer aldığı 2.100’ü aşkın üyesiyle, moleküler biyoloji alanında bilimsel faaliyetlerinin yürütülmesine öncülük ederek biliminin yönünü etkiliyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 37 üye ülkeden oluşan bu uluslararası kuruluş, hangi araştırmaların destekleneceği, güncel bilimsel çalışmaların odak noktalarının neler olabileceği gibi temel konulara etki eden çalışmalar yürütüyor. https://people.embo.org/

Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 44 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 68’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören 9.000’in üzerinde öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 20.000’in üzerinde öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.