En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) Konsolidatör Hibe desteği Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu’nun oldu.  “Retina Ağ Optoelektroniği” projesi ile 2 milyon avro’luk destek alan Doç. Dr. Nizamoğlu tarafından geliştirilmekte olan yeni retina implantları esnek, biyouyumlu, güvenilir olduğu gibi, yüksek görme keskinliği ve görüş alanı sunmak gibi birçok özelliğe sahip.

Görme engelinin en önemli nedenlerinden olan fotoreseptörlerin dejenerasyonunu ve fotoreseptör hücre kaybını önlemek için başvurulan ilaç enjeksiyonları, kök hücre, optogenetik, gen terapisi gibi yöntem ve stratejiler ne kadar umut verici olsalar da, şu anda önemli sınırlamaları var. Bunların yerine geliştirilen, diğer alternatif yaklaşımlar da çeşitli üretim güçlükleri ve kalite kısıtları gibi nedenlerle üretimde değil. Buradan yola çıkan Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu ve ekibi, nanomalzemeler ve geleneksel olmayan elektronik yaklaşımları birleştirerek “retinal ağ optoelektroniği” adını verdikleri yeni retina implantları geliştiriyorlar.

Geliştirdikleri implantların hayvanlar üzerindeki görme yetisinin geri kazanım deneyleri ise Paris’teki Institute de la Vision’da, Enstitü Direktörü Dr. Serge Picaud ile birlikte yürütülecek.