Kalp rahatsızlığı riskini önceden haber verecek aygıt projesi ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, Avrupa’nın en prestijli destek fonlarından biri olan ERC Başlangıç Fonunu almaya hak kazandı. Dünyada bir ilk olacak 2ND-CHANCE (2. Şans) adlı aygıt, kalp rahatsızlığı belirtilerini algılayıp kritik seviyeye gelmeden hastayı uyaracak. Dr. Levent Beker’in “Sürekli Kardiak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi” adlı projesi beş yıl süreyle 2,5 milyon avro ile desteklenecek.

Kardiyovasküler rahatsızlıklar tüm dünyada yüzde 40’tan yüksek oranla başlıca ölüm nedeni ve özellikle ilk ameliyatını geçiren hastaların yakından takip edilmesi çok kritik. Dr. Beker tarafından geliştirilen 2ND-CHANCE adlı aygıt ameliyat esnasında hastanın vücuduna implant edilebilecek ve olası kardiyak rahatsızlıkları önceden bildirebilecek. Hasta kritik süreci atlattığındaysa, biyobozunur yapısı ile implant ikinci bir ameliyata gerek duyulmadan ve vücuda zarar vermeden bozunacak.

Mühendislik ve tıp alanlarında disiplinlerarası çalışmanın en etkili örneklerinden birini oluşturan Dr. Beker’in projesi, dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) fonu 2012’den bugüne kadar Türkiye’den 32 prestijli projeye verildi. Bu fonların 19’u Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından alındı. 14 ayrı projeden ikisi toplamda beş kez de Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazandı. ERC’den fon alan projelerden sekizi mühendislik, dördü sosyal bilimler ve ikisi de moleküler biyoloji ve genetik alanlarında yürütülüyor.